26 nov. 2024
Inom två år riskerar Göteborg en situation med effektbrist, vilket skulle äventyra både omställning och tillväxt. Med rätt åtgärder kan effektbristen motverkas.
Mer lokal elproduktion måste snabbt komma på plats. Det konstateras i Göteborg Energis andra upplaga av rapporten Göteborgs elektrifiering.
Inom 10 till 12 år prognostiserar Göteborg Energi en ökning av elbehovet i kommunen med omkring 600 megawatt (MW). Det är lika mycket effekt som används i hela Malmö vid en och samma tidpunkt en kall vinterdag. Den största ökningen står industri- och transportsektorerna för.
Många städer befinner sig mitt i ett paradigmskifte. I nuläget råder stor brist på lokal och regional elproduktion. Samtidigt kommer utbyggnaden av kapaciteten i det nationella elnätet inte att vara slutförd förrän tidigast 2035. Det är en ohållbar ekvation som riskerar att leda till effektbrist i exempelvis Göteborg inom bara två år. Läget är allvarligt men det finns lösningar.
En av de viktigaste lösningarna är en snabb etablering av ny elproduktion. I Göteborg produceras endast tio procent av elbehovet lokalt medan 90 procent importeras till kommunen. I nuläget utgörs den största potentialen för ökad lokal elproduktion av kraftvärme och gasturbiner.
Göteborgs satsningar har hittills gjorts i form av lokal effekthandel, villkorade avtal, energieffektivisering och tidsdifferentierade elnätstariffer De har stor betydelse, men de räcker inte.
Nu satsas på lokal elproduktion. Beslutet kan innebära investeringar på runt 1,5–2 miljarder kronor de kommande tre till fem åren.
– Förverkligandet av de havsbaserade vindkraftsparker som planeras längs Västkusten har också stor strategisk betydelse och skulle innebära ett betydande tillskott av förnybar el till regionen, säger VD Lars Edström.
Även lokal effekthandel är ett viktigt verktyg där marknaden nu har börjat ta fart på allvar. Den snabba utveckling av batterier som en viktig komponent för att stötta det lokala elnätet, både när det gäller storskalig lagring och hemmabatterier är också en tydlig trend.
– I dag ser vi hur olika aktörers planer för storskaliga batterier tar form. Vår prognos visar att den installerade batterikapaciteten snabbt kommer att gå från dagens relativt låga nivå till cirka 60 MW 2025 och runt 100 MW 2026. När fler större batteriparker ansluter sig till elnätet kan vi testa dem lokala systemnyttan på riktigt, menar Lars Edström.
I en allt oroligare värld lockar visionen om mer självständighet och mindre utsatthet för volatila elpriser. Här kan energigemenskaperna leda till en lösning. Det är inte självklart att det passar överallt, det finns möjligheter om de etablerar sig på rätt sätt men också risker man bör ta hänsyn till.