top of page
Skärmavbild 2023-09-26 kl. 17.04_edited.jpg
Sök

Andreastorpet vänförening testar ett småskaligt energisystem


Andreastorpets Vänboende är en lokalt initierad byggemenskap i Gerlesborg i vackra Tanums kommun, som planerar att bygga 45 lägenheter i tio parhus och två mindre flerbostadshus. Ambitionen är att skapa permanentbostäder till rimliga priser som upplåts med kooperativ hyresrätt. En första etapp beräknas vara klar år 2024.


Målet är att avlasta energisystemet genom att minimera både energianvändningen och toppeffekten. Systemet ska få bergvärmepumpar, en fliskraftvärmepanna, solceller eller möjligen vindkraft att jobba tillsammans. Tanken är att området ska kunna fungera off-grid genom att ha ett mindre energilager, samtidigt som ett elöverskott kan levereras till elnätet under sommaren.


Effekttoppar i det förnybara, eldrivna systemet kommer regleras med hjälp av fastbränsle, som utgör ett billigt huvudenergilager i samverkan med batterier och en ackumulatortank. Det färdiga systemet kommer utvärderas efter två år i drift, år 2026 eller 2027. Projektet avslutas då med ett öppet seminarium där en rapport och material från projekteringen delas.

Bình luận


bottom of page