top of page
Skärmavbild 2023-09-26 kl. 17.04_edited.jpg
Sök

Energigemenskap hos Allmännyttan


Nätägarna vill till viss del vara proaktiva, men hur proaktiva är frågan. Även om energibolagen vill testa saker idag så är det mycket byråkrati i det gamla systemet. Det är svårt för folk att testa nya affärsmodeller.


Enligt Jonas Birgersson är det självklart att vi ska använda och bygga lokala energisamhällen med likströmskablar för att fördela energi mellan byggnader.

📍 Det blir ett mycket enklare nät.

📍 Däremot vill man ha smarta enheter.

Nätet ska vara robust och enkelt. Det ska bara överföra saker från A till B, däremot ska enheterna som styr vara smarta.

 

Det grundar sig på, Internets IP-protokoll som amerikanerna gav oss, ett internetprotokoll. Det anpassas med Birjersson till det nya området, energidistribution. Nu utvecklar Birgerssons företag Via Europa något som kallas för EP, Energy Protocol. Ett fritt och öppet språk så att alla enheter ska kunna prata med varandra och som inte är låst till olika leverantörer.

 

Resultatet blir att det underifrån byggs det som i internetbranschen kallas för routing. Dvs.

📍 Varje kvarter kan koppla in sina olika energiresurser.

📍 När de är inkopplade kan de prata ett gemensamt språk och kommunicera så att varje energiresursägare kan bestämma på vilket sätt vill man dela energi.

📍 Det ska inte vara svårare att dela energi än det är att dela wifi


Sveriges Allmännytta startade ett samarbete med nätverksbolaget ViaEuropa i mars. Målet att främja energigemenskaper som en kraftfull drivkraft för förändring. Energikostnaden är en tung utgiftspost för medlemsföretagen. Om de får igång oberoende lokal energiproduktion på många platser kommer det att sätta prispress på de stora energijättarna, vilket på sikt kan ge lägre kostnader.


Genom att tillföra ny teknik via energigemenskaper kan vi skapa ett nytt energisamhälle – där det är självklart med ett överflöde av grön el till låga fasta priser, säger Jonas Birgersson, ordförande för ViaEuropa.


– Förnybar energi finns i överflöd, men existerande kraftnät är inte byggda för att hantera storskalig lokal produktion, säger Allmännyttans Vd Anders Nordstrand.


Det nya samarbetet är inriktat på att snabbt utveckla och implementera praktiska lösningar inom bostadsbolagen. Genom att visa upp framgångsrika exempel på dessa implementationer siktar parterna tillsammans på att illustrera hur kritiska utmaningar kan övervinnas. Målet är att förenkla processen för alla fastighetsägare att bidra till en snabbare och smidigare omställning.








bottom of page