top of page
Skärmavbild 2023-09-26 kl. 17.04_edited.jpg
Sök

Joan Herrera, i en intervju om delad energi i solsamhällen

En intervju i tidningen Energías Renovables om utmaningen med en distribuerad modell, energisamhällenas roll och den avgörande rollen för egenförbrukning (särskilt delad egenförbrukning). Joan Herrera är f.d. Generaldirektör i spanska The E.P.E. "Institute for the Diversification and Saving of Energy (IDAE)", M.P., is a body assigned to the Ministry for the Ecological Transition through the Secretary of State for Energy, Joan är Direktör i distriktet och kommunen DEL PRAT DE LLOBREGAT, distriktet har fått stor uppmärksamhet för sina nya bostäder, integrerat med industri, granne med Barcelonas internationella flygplats.


Joan Herrera är en av de personer som närmast följer uppbyggnaden i Spanien av paradigmet för energigemenskaper, energiomställningen mot ett decentraliserad energisystem.

Joan säger följande:
Det är väldigt bra att förändra elproduktionsmixen, men det som är klart är att om man går till en mix med ett större antal icke-hanterbara förnybara energikällor, då måste vi tänka på hur vi kommer in i efterfrågestyrning,i den distribuerade modellen, etc.
Det nya dekretet är på rätt spår men jag tror att det finns delar att förfina juridiskt. Först och främst: kriteriet allmänintresse måste framgå. För mig är det väldigt viktigt att kommunfullmäktige är en del av samhället. Därför att? Eftersom detta gör att det ideella inslaget kan ackrediteras ännu starkare. Jag anser att behovet av allmänintresse måste införlivas i skapandet av energigemenskaper... Men å andra sidan, och framför allt, anser jag att det behövs mer ambition.

Comments


bottom of page