top of page
Skärmavbild 2023-09-26 kl. 17.04_edited.jpg
Sök

Frihetskablar i ny Energigemenskap i LundJonas Birgersson i Lund bygger egna frihetskablar som ska kopplas ihop mellan byggnader i Lund så att man utan kostnad kan föra över solenergi och dela via batterier och solcellsanläggningar. Och på så vis på sikt få låga fasta priser på all grön energi vi behöver i framtiden.


Energigemenskapen är en ideell förening med fastighetsbolaget Wihlborgs på en sida och Blekingska studentnationens stiftelse på andra sidan som ägare samt Via Europa som utvecklar bl.a. mjukvara.

Det som händer är att Via Europa bygger kablar med egna system och lär sig att skapa maximal nytta av det överflöd av el som ut på marknaden på sikt.

I utbyggnaden av energigemenskapen läggs de nya doktorandbostäderna till så det blir fler fastigheter som delar med s.k. frihetskablar som Birgersson kallar det för. Sedan sprids infrastrukturen till V-huset i Lund och parkeringsplatser och utanför Wihlborgs Fastigheter. Framöver vill Birgerssons bolag Via Europa bygga samma sak i andra energigemenskaper runtom i Sverige och utveckla en gemensam teknik och gemensam standard för att skapa marknadsplatser i samlad i en energi tjänsteplattform.

Mer om gemensam standard, marknadsplats och energiplattform på Brikks : De nya pengarna!


I det stora hela görs det möjligt för användare av lokala energiresurser att möta ägare av lokal energi, att bli oberoende och bli mer motståndskraftiga i ett samhälle som ibland är mycket sårbart.

För de traditionella elbolaget är detta ett nytt grepp att förhålla sig till. Solceller har på 10 år haft en exponentiell utveckling och om 5 år är det mycket möjligt att man får 10 gånger mer el för samma kostnad som idag.Brikks vill utveckla en gemensam teknik och gemensam standard för att skapa marknadsplatser i samlad i en energi tjänsteplattform.


コメント


bottom of page