top of page

Lagen om energigemenskaper

Sveriges regering har ett gyllene tillfälle att främja och införa bland annat kollektiv egenproduktion och energigemenskaper enligt

utredning KN2024/00357.

Så här får vi igång energigemenskaper

Goal_7_RGB_Svenska__TARGET-7.2.png
KN2024/00357
energigemenskap vision
energigemenskap i lagen

Vi tycker det här också behövs

 ​​​​

​+ Ge EG-startkapital på 400.000 kr som får användas för att utforska möjligheterna till en lokal energigemenskap. Giltighet 24 mån. (i likhet m. förordning 2019:676). Startbidraget villkoras av:

  • EG är 80% drivet av medlemmar som är privatpersoner.

  • Startbidraget får inte användas av medlemmar som är kommersiella aktörer.

  • Krav på ekonomisk förening med handlingsplan, målbild och budget för år 1.

  • Startkapitalet administreras av Boverket och stöttas av ”Energigemenskap Mentor”

  • Kartläggning av el-användning är obligatorisk för att få startkapitalet.

​​

+ Gör nödvändiga justeringar för energigemenskaper genom statliga kreditgarantier till förmån för investeringar som energigemenskaper. För affärsbanker är en statsgaranti lika bra som säkerhet i fast egendom. Detta skulle göra det lättare för initiativtagare att få med sig medlemmar och investera på lång sikt dvs. hållbart och med rådighet.

-----------------------

+ Ta fram en arbetsroll ”Energigemenskap Mentor”. Denna roll ska ha gått en kurs i EG-funktionalitet, hållbarhet, samverkan, affärsekonomi. Genomförs i tre utbildningstillfällen 2h online vardera och avslutas med ett läro-test online för att säkerställa kunskapsnivån.

+ Höj gränsen för EG egenförbrukning och låt den vara skattefri. Flera separata anläggningar ska klassas var och en som 500 kWp och därmed ha skattefri kollektiv egenförbrukning.

+ Låt EG får tillgång till flexibilitetstjänster genom att släppa in EG som en kundkategori.

+ Främja hybridanläggningar för vätgaslagring mellan fastigheter och utforma ramverk för det.

+ EG är ett snabbare sätt att få elbilar på marknaden. Låt inköp och administration premieras när styrning av laddstolpar görs gemensamt mellan fastigheter. Exempel: skattelättnad på installation i och med drift, rabatt i form av lägre elnätsavgift de 8 första åren för att man avlastar elnätet.

+ Låt en EG kunna ansöka om konsultcheckar för planeringen av styrning av gemensamma laddstolpar. Konsultcheckarna kan utformas i en tariff för små och större projekt, i småhusområden med direktverkande el och i socialt utsatta områden, i Brf med låginkomsttagare och i Brf med unga familjeboenden.​

+ Öka kunskapen om att medborgardrivna energirenoveringar av flera byggnader med fördel utförs i en EG. Premiera åtgärder med minskade energiförluster, energiåtervinning och installation av egen energi. Vissa byggnader kan bli plusenergihus och överföra energi till grannfastigheten eller till elnätet.

+ Formalisera ett ramverk för hur ekonomisk förening ska fungera i en energigemenskap enligt Energimarknadsinspektionens tidigare förslag till lag R2020:02. Ett exempel är hur vi ska skydda in-och utträde i energigemenskap med en praxis som skapar trygghet för medborgare i utförandet.

+ Underlätta för samfälligheter som tillsammans påbörjar renoveringar som minskar energiförluster, ökar energiåtervinning och förbereder för egen energiproduktion. Det kan göras genom förmånliga lån tillgängliga med bakomliggande statlig garanti.​​​​

bottom of page