Seminarium 4 dec. I Gävles nya stadsdel Nyhamn kommer stadsdelens ambitiösa hållbarhetsmål synas på många olika sätt.
Lokalt ägande i energigemenskaper kan göra nytta och få människor att leva bättre uner klimatomställningen och på samma gång bidra till områdets identitet, exempelvis genom stadsodling eller solkraft på tak. Medborgarengagemang i lokala gemenskaper ger förutsättningar för ökad samhörighet i närområdet. Genom att gemensamt producera el från förnybara källor kan klimat- och energiintresset växa. För Gävles utbyggnad i Nyhamn, Gävle Strand och Näringen finns ambitiösa hållbarhetsmål för energi, ekosystemtjänster, minskat bilberoende och social inkludering. Hur kan invånare som flyttar in i de nya områdena engageras i målen och bidra till stadsdelens utveckling?
I Gävles hållbarhetsplan vill alla bl.a. detta:
Delaktighet i projekten har en mycket viktigt pedagogisk poäng som både kopplar till att skydda och stärka demokratiska värden, bli bättre på att samarbeta, och att klara av att tillsammans hantera diverse kriser.”
”Integrerad energiproduktion i kvarter och på allmän plats behövs samtidigt som målet är att energianvändandet ska minska. Energianvändningen lokalt ska också ske i symbios med övriga energisystem för optimal systemnytta. Lågtempererad fjärrvärme bör användas. Stadsdelen bör vara energipositiv.”
De vill säkerställa att Nyhamn blir så flexibelt som möjligt och på så sätt att elförbrukningen är låg när nätet är högt belastat och högre när det finns gott om sol och vind i systemet?”
”Lokal lagring av energi kan hjälpa till att stabilisera elnätet genom att minska spänningssvängningar och öka tillgängligheten av förnybar energi. Det kan också bidra till att minska kostnaderna för elförsörjning genom att utjämna toppar och dalar i efterfrågan.”
”Strukturen i Nyhamn ska möjliggöra både personligt och kollektivt engagemang”